Aile sağlığı merkezi neye bakar?
Aile hekimliği bize hangi hizmetleri sunar? Yaş, cinsiyet ve hastalık gruplarına (kanser, yenidoğan, kronik hastalıklar, yaşlılar ve benzeri taramalar) yönelik izleme ve taramalar yapar.
Aile sağlığı merkezinde hangi işlemler yapılır?
Aile Sağlığı Merkezlerinde Verilen Hizmetler 1) Poliklinik hizmetleri. 2) Koruyucu sağlık hizmetleri. 3) 15-49 yaş arası kadınlara yönelik doğum sonrası bakım. 4) Gebelik ve doğum sonrası bakım. 5) Bebek ve çocuk bakımı. 6) Obezite bakımı. 7) Aile planlaması hizmetleri.
Sağlık ocakları kimlere bakar?
Aile hekimliği, hastaların yaşı, cinsiyeti, organı veya sistemi arasında ayrım gözetmeksizin, tüm hastalara eğitim kapsamında muayene, tanı, tedavi ve tedavi sonrası bakım hizmetlerini sunar.
Aile sağlığı merkezinde hangi testler yapılır?
Aile hekimliğinden randevu alınarak ücretsiz olarak yaptırılabilen koruyucu muayene sırasında vatandaşlara tansiyon, kan şekeri, kolesterol ve kandaki yağ düzeyleri, EKG (kalp röntgeni), idrar tahlilleri ile karaciğer ve böbrek fonksiyon testleri ve kanser tarama muayeneleri yapılıyor.
Aile sağlığı merkezi ve sağlık ocağı aynı şey mi?
Aile hekimliğine geçişle birlikte ismi Toplum Sağlığı Merkezi olarak değişen sağlık ocağımız; aile hekimlerinin takibi, aile hekimi değişim işlemleri, aile sağlık merkezlerine aşı ve malzeme dağıtımı vb. birçok alanda halkımıza hizmet vermeye devam etmektedir.
Aile sağlığı merkezlerinde neler yapılır?
Muayene hizmetleri: Aile hekimleri hastalık tanısı, tedavi planı ve reçete yazımı gibi hizmetler sunar. Önleyici sağlık hizmetleri: Aşı istekleri, kanser taramaları, diyabet kontrolü, tansiyon takibi, gebelik takibi, çocuk takibi ve yaşlı takibi gibi önleyici sağlık hizmetleri sunulur.
Aile hekimi eve gelir mi?
Evde bakım alanının bir parçası olan GP hizmeti, sağlık ihtiyaçlarının karşılanmasını kolaylaştıran bir faaliyettir. Tedavilerin ve kontrollerin evde yapılması rahatlık sağlar. Ulaşım zorlukları, fiziksel engeller ve hastanede kalmaya uyum sağlayamama – tüm bunlar ev hizmetini ön plana çıkarır. Doktor, işlemler için eve gelir.
Kadın ve aile sağlığı merkezinde neler yapılıyor?
15-49 yaş aralığındaki kadınlara yönelik Anne ve Kadın Sağlığı Hizmetleri takip ziyaretleri. … Evlilik ve gebelik danışmanlığı. … Doğum öncesi bakım hizmetleri (gebelik takibi) … Gebe kadınlara yönelik demir ve D vitamini destek programı … Gebelikte aşılama hizmetleri. … Doğum sonrası bakım programı (doğum sonrası takip) … Üreme sağlığı programı
Asm testi nedir?
WOM-ASM dizileme testi, WAIS-III’ün klasik doğrudan ve dolaylı basamak testine dayanmaktadır (Wechsler, 1997). Bu görev aracılığıyla, kullanıcının görsel olarak sunulan fonolojik bilgileri kısa vadede hatırlama yeteneğini test edebiliriz.
Sağlık ocakları ne zaman araya girer?
Sağlık ocaklarında öğle tatili 12:00 ile 13:00 arasındadır. Bu süre zarfında sağlık ocaklarında hizmet verilmemektedir. Hafta sonu: Cumartesi ve pazar günleri kapalıdır. Aile hekimliği hafta sonları açık mıdır? 30/09/2024
Sağlık ocaklarının hizmetleri nelerdir?
Sağlık merkezlerinin her türlü koruyucu tıbbi hizmeti sağlaması, hastaları muayene ve tedavi etmesi ve sağlık merkezinde kayıtlı olanların sağlık kayıtlarını tutması gerekir. Sağlık merkezlerindeki doktorlar tedavi edemedikleri vakalarla, hastaneye sevk gerektiren acil durumlarla vb. ilgilenirler. Bu gibi durumlarda hastaları hastaneye sevk ederler.
Aile sağlığı merkezi rapor verir mi?
Evet, sağlık ocakları sağlık raporu verebilir.
Sağlık ocağında cinsel hastalık testi yapılır mı?
Aile sağlık merkezlerinde HIV, frengi, hepatit B, C ve HPV gibi cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar (CYAE) için test yaptırabilir miyim? Aile sağlık merkezlerine gidebilir ve bazı cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar için test yaptırabilirsiniz.
Aile sağlığı merkezinde kanser taraması yapılıyor mu?
Testlerin uygulanması ve yorumlanması: Şehrinizde tarama testleri yaptırmak için; Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM), Toplum Sağlığı Merkezleri (TSM) ve Aile Sağlığı Merkezleri’ne (ASM) başvurmanız gerekmektedir.
Kan tahlilinde neler çıkar?
Kan analizinin (testlerinin) sınıflandırılması: Rutin testler. Bu testler kolesterol, SGOT, karaciğer, SGPT, LDH, kan şekeri ve hormon testlerini içerir. Serolojik analiz: HIV, hepatit C ve hepatit B gibi virüsle ilişkili hastalıkları tespit etmek için kullanılır. Ayrıca diğer kan testlerini de içerirler.
Aile hekimine hangi konularda gidilir?
Kronik hastalık takibi: Diyabet ve hipertansiyon gibi kronik hastalığı olan bireylerin takibi ve tedavisi sağlık merkezleri tarafından yapılabilir. Anne ve çocuk sağlığı: Sağlık merkezleri doğum sonrası bakım, doğum kontrolü, bebek sağlığı ve çocuk aşıları gibi hizmetler sunar.
Aile sağlığı merkezleri ne iş yapar?
Aile Sağlığı Merkezlerinde bireysel ve toplumsal boyutlu olarak sunulan hizmetlerde (bebek ve çocuk sağlığı, gebelik ve doğum bakımı, aşılama, aile planlaması vb.) pratisyen hekimler ile diğer ilgili kurumlar arasında koordinasyonu sağlar.
Aile sağlığı merkezine herkes gidebilir mi?
İnsanlar bölgesel kısıtlamalar olmaksızın GP’lerini seçebilir ve GP hizmetlerine hızlı ve kolay erişim sağlamak için ikamet yerlerine yakın aile sağlık merkezlerindeki GP’lere kayıt olmayı tercih edebilirler. Acil durumlar haricinde, GP değiştirmek üç ay geçmeden mümkün değildir.
Kadın ve aile sağlığı merkezinde neler yapılıyor?
15-49 yaş aralığındaki kadınlara yönelik Anne ve Kadın Sağlığı Hizmetleri takip ziyaretleri. … Evlilik ve gebelik danışmanlığı. … Doğum öncesi bakım hizmetleri (gebelik takibi) … Gebe kadınlara yönelik demir ve D vitamini destek programı … Gebelikte aşılama hizmetleri. … Doğum sonrası bakım programı (doğum sonrası takip) … Üreme sağlığı programı