İçeriğe geç

Osmanlıda Kadın Köleye Ne Denir

Osmanlı’da kölelere ne denirdi?

Türkçede kul olarak adlandırılan Osmanlı köle sınıfının bir üyesi yüksek statüye ulaşabilirdi. Hadım, hadım ve yeniçeri bir kölenin sahip olabileceği en iyi meslekler arasındaydı, ancak kadın köleler genellikle onlar tarafından denetlenirdi.

Eski Türkçede köle ne demek?

Türkçede Kul, Benda ve Halayık terimleri köle, cariye4 ve Odalık ise erkek ve kadın köle için kullanılır (Aydın ve Hamidullah 1988: 237).

Eski Türklerde köle nedir?

Kaynaklarda, Hunlarla başlayan eski Türkler tarafından köle kullanımından bahsedilmektedir. Han döneminde bunlar, büyük evlerde hizmetçi olarak çalıştırılan ev köleleri veya hizmetçilerdi. Toba’da kölelerin bir kısmı üretim alanlarında, diğerleri ise büyük meralarda çoban olarak çalıştırılıyordu [6].

Cariye kimlere denir?

Cariye veya halayik, savaşta esir alınan veya başka bir şekilde köleleştirilen ve her konuda efendilerinin iradesine bağlı olan kadınları ifade eder. Karavaş ismi ayrıca savaşta esir alınan kadınlar için de kullanılır.

Cariye ne demek Osmanlı?

Geçmişte savaşlarda esir alınan veya bir şekilde satın alınan erkeklere köle, kadınlara ise cariye deniliyordu (Pakalın 1993: 259, 300). Köle ve cariyeler, hürriyetlerine kavuşamamış, bir başkasının hâkimiyeti ve kontrolü altında bulunan, parayla alınıp satılan kişilerdir (Sak 1992: 6).

Osmanlı’da avrat pazarı ne demek?

Avret Pazarları [lb 1] (Osmanlı Türkçesi: پازار, romanize: Avret Pazarları) veya köle pazarı, 15. yüzyılın ortalarından 20. yüzyılın başlarına kadar faaliyet gösteren Osmanlı İmparatorluğu’ndaki (günümüz Türkiye’si) İstanbul’daki bir pazardı. Avret Pazarları [lb 1] (Osmanlı Türkçesi: پازار, romanize: Avret Pazarları) veya kadın köle pazarı, 15. yüzyılın ortalarından 20. yüzyılın başlarına kadar faaliyet gösteren Osmanlı İmparatorluğu’ndaki (günümüz Türkiye’si) kadın köle pazarıydı. İstanbul şehrinde bir kadın köle pazarıydı.

Eski dilde köle ne demek?

Nişanyan Sözlüğü, köle anlamına gelen Arapça ġulām kelimesinin, piç anlamına gelen Farsça kola kelimesinin veya Türkçe kul kelimesinin kelimenin kökeni olabileceğini belirtmektedir. Öte yandan, kelime aynı zamanda yük hayvanı anlamına gelen Türkçe kölük kelimesiyle de karşılaştırılmıştır.

Köle yerine ne denir?

Türkçede köle kelimesi yerine bazen kul, bende, halayık, köle ve cariye veya odalık terimleri de kullanılmaktadır (Aydın vd. 2002: 237).

Osmanlı’da kul ne demek?

Sözlükte “esir, köle” anlamına gelen Kul kelimesi, Osmanlı döneminde, özellikle Fatih Sultan Mehmed’den sonra “tebaa, hizmetkâr, mümin” anlamlarında kullanılmaya başlanmış, günümüze kadar “kapı hizmetçisi, köle hizmetkâr, köle kardeş, köle oğul, yerli hizmetkâr” gibi kavramlar ortaya çıkmıştır.

Mükatebe ne demek?

Kitābet sözleşmesi (mukātebe), İslam hukukunda kabul edilen köleleri özgürleştirme yöntemlerinden biridir. Bu sözleşme, köleyi efendisine mal veya fayda olabilecek bir bedel ödemeye mecbur eder ve bedeli öderse özgür olur. Bedel ödenene kadar köle olarak kalır.

Kuranda kölelik var mı?

İslam köleliği yasaklamamıştır. Kuran, kölelerin özgür insanlarla aynı haklara sahip olduğunu belirtir ve kölelerin hakları insan onurunu korumak için dahil edilmiştir. Ancak köle edinmeyi daha zor hale getirmiş ve kölelerin özgürleşmesini teşvik etmiştir.

Osmanlıda cariyeler nasıl seçilirdi?

Hareme yeni giren kızlara acemi denirdi. Cariyelerden, kalfalardan ve ustalardan özel bir eğitim almaları gerekiyordu çünkü çoğu İstanbul dışındaki köylerden geliyordu. Özellikle savaşan milletlerden hareme getirilen esir kadınlar ve kızlar arasından seçilenler vardı.

Cariye Arapça ne demek?

Cariye (Arapça: جارية, “jariya”), Orta Doğu’da İslam dünyasında köleleştirilmiş kadın cariyeler kategorisi için bir unvan ve terimdi. Cariye (Arapça: جارية, “jariya”), Orta Doğu’da İslam dünyasında köleleştirilmiş kadın cariyeler kategorisi için bir unvan ve terimdi. Kullanılan bir unvan ve terimdi.

Ümmü veled ne demek?

Müslüman dünyasında, umm al-waled (Arapça: أم الولد‎, tam anlamıyla “çocuğun annesi”) unvanı, efendisinin çocuğunu doğuran bir cariyeye verilirdi. Müslüman dünyasında, umm al-waled (Arapça: أم الولد‎, tam anlamıyla “çocuğun annesi”) unvanı, efendisinin çocuğunu doğuran bir cariyeye verilirdi.

Cariyelik devam ediyor mu?

Başka bir ifadeyle: Nikâh-ı tenezzühî, normal bir nikâh akdi gibi, şahitler huzurunda, mehrin tespiti ve tarafların icap ve kabulüyle akdedilir. Fakat nikâh-ı tenezzühîde, nikâh akdinin sonuçları ilan edilmez. Çünkü, kendisine evli olan cariyenin cariyelik statüsü devam eder.

Köleye ne denir?

Başkasının malına ve mülküne sahip olan kimseye köle, memlük veya hizmetçi; köle sahibine ise efendi veya mevla denir.

Osmanlı’da kul ne demek?

Sözlükte “esir, köle” anlamına gelen Kul kelimesi, Osmanlı döneminde, özellikle Fatih Sultan Mehmed’den sonra “tebaa, hizmetkâr, mümin” anlamlarında kullanılmaya başlanmış, günümüze kadar “kapı hizmetçisi, köle hizmetkâr, köle kardeş, köle oğul, yerli hizmetkâr” gibi kavramlar ortaya çıkmıştır.

Osmanlı’da harem ne demektir?

Harem, tam anlamıyla “kutsal yer” anlamına gelir. Osmanlı İmparatorluğu’nda, Sultanların aileleri Harem’de yaşardı. Sultana yakınlığı nedeniyle önemli bir siyasi güç kazanan Harem’in yapısı piramit şeklindedir.

Kul neye denir?

Eski İslam devletlerinin ordusunda, idaresinde ve sarayında çalışan köleler ve tutsaklar. Paralı askerler tutsaklar veya köleler arasından seçilir, özel eğitimden sonra hükümdarın muhafızlarına alınır ve zamanla aristokrat bir sınıf oluştururdu. İster özgür ister köle olsun bir kişi hizmetçidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir