Ateş pahası deyiminin anlamı ve hikayesi ne?
Ev sahibi, “Bin bir altın sikke” diye cevap verir. Sultanın ateşin değerini belirlediğini ve konaklamanın bir altın değerinde olduğunu açıklar. Bu olaydan sonra, değerinden çok daha pahalı olan şeyleri tarif etmek için kullandığımız “ateşin bedeli” ifadesinin dilimize yerleştiği söylenir.
Ateş almaya mı geldin deyiminin hikayesi nedir?
Söylentiye göre, ateş yakmak zorlaşınca komşular küreklerle birbirlerinden ateş satın almışlar ve kürekteki ateş sönmesin diye hemen eve gidip kendi ateşlerini yakmışlar. Kapıdan girmeyen misafirlere: “Ne aceleniz var? Ateş almaya mı geldiniz?” demişler.
Şu ateş bin altın eder ne demek?
Bu cevap karşısında şaşıran adam, ateşin bin altın sikke kadar değerli olduğunu ve bir gecelik konaklamanın bir altın sikke değerinde olduğunu söyledi. Bu olaydan “ateş bedeli” terimi ortaya çıktı. Günümüzde hala çok pahalı şeyler için yaygın olarak kullanılmaktadır. Ateş için mi geldiniz?
Kendini ateşe atmak deyimi nedir?
Bilinçli olarak zor ve tehlikeli işlere girişmek.
Canı pahasına deyiminin anlamı ne demek?
Kanı pahasına AÇIKLAMANIN AÇIKLAMASI Yaralanma veya öldürülme riskine rağmen. “Kanım pahasına bile olsa, bu adamların buradan gitmesine izin vermeyeceğim.”
Yıldırım çarpmışa dönmek ne demek?
Yıldırım çarpması AÇIKLAMA: Aniden kötü bir durumla karşı karşıya kalmak ve ne yapacağını bilememek.
Musul çeşmesinden su içmek ne anlama gelir?
MUSUL KUYUSUNDAN İÇME SUYU Hz. Yunus zamanından beri Musul’da bir kuyu vardı. Suyunu içen masum insanlara şifa, zalimlere ise zehrini veriyordu. Şehre zalim bir vali gönderildiğinde, bir süre sonra halk onu alıp götürüyor, bu kaynaktan su içiriyor ve birkaç gün içinde göç ettiriyor, böylece onu zulmünden kurtarıyordu.
Dananın kuyruğu kopmak nereden gelir?
Kadı Efendi’nin emriyle buzağılar kuyruklarından bağlandı, kuyruklarının altı yağlandı ve içlerine bir çivi sokuldu. Küçük hayvanlar kükreyerek birbirlerini ters yöne çekmeye başlayınca Kadı bağırdı: “Buzağının kuyruğunu kesen haksız çıkar ve adalet yerini bulur.”
4 tane deyim söyler misiniz?
Cümle örnekleri: Dolaşmak. Aklını başına toplamak
Gönüllere ateş düşmek ne demek?
“Yüreğine düşmek” deyimi yaygın olarak “ateş/ateş yüreğine düşer” şeklinde kullanılırken atasözünde “bir dilek yüreğine düşer” şeklinde kullanılmıştır. Dileği kabul olan kişinin beklentilerinin arttığı ve farklı şeyler istediği görülmektedir.
Ağzınla kuşta tutsan nafile ne demek?
Bir kişinin kendisini veya yaptığı işi başkaları tarafından beğendiremediği veya beğendiremediği için söylediğimiz bu sözün geçmişi Osmanlı dönemine kadar uzanmaktadır.
Ustanın çekici bin altın atasözü ne demek?
[1] “Sanatsal bir kişi, küçük bir hareketle, birçok insanın yapamayacağı bir işi çok kısa bir sürede yapabilir.” Kelimenin bir anlamı.
Ateş püskürtmek deyimi ne demek?
[1] Çok öfkelenmek. Öfkeyle sert sözler söylemek.
Gül gibi geçinmek ne demek?
İfade. [1] Maddi sıkıntıya düşmeden hayatını sürdürmek. [2] Çok iyi geçinmek, geçinmek.
Bindiğin dalı kesmek ne demektir?
Deyim açıklaması hakkında kısa bilgi. TDK’ya göre, birinin oturduğu dalı kesmesi “kendisi için avantajlı olan bir durumu yok etmek” olarak ifade edilebilir. Kişinin özellikle gerekli ve yararlı olan bir şeyi kendi eliyle yok ettiği söylenebilir.
Deyimler nereden ortaya çıktı?
Deyim kelimesi Türkiye Türkçesi kökenlidir. Bu kelimeden önce Arapça kökenli “tabir” kelimesi kullanılıyordu. Özet Türkçe kökünden gelen deyim kelimesi, fiilden isim türeten -im yapım eki kullanılarak “mean” fiilinin de- kökünden türetilmiş olup, y kaynaşma harfi yardımıyla türetilmiştir.
Atı alan Üsküdar’ı geçti ne demektir?
“Atına binen Üsküdar’dan geçti” sözü, bir kişi veya topluluğun, ulaşmak istediği yere veya hedefe vardıktan sonra artık geri dönüşü olmayacak şekilde ilerlediğini ifade eder.
Dananın kuyruğu kopmak nereden gelir?
Kadı Efendi’nin emriyle buzağılar kuyruklarından bağlandı, kuyruklarının altı yağlandı ve içlerine bir çivi sokuldu. Küçük hayvanlar kükreyerek birbirlerini ters yöne çekmeye başlayınca Kadı bağırdı: “Buzağının kuyruğunu kesen haksız çıkar ve adalet yerini bulur.”
Ateş olsan düştüğün yeri yakarsın ne demek?
Bu cümlenin anlamını anlamak için, öncelikle “suç” kelimesinin anlamını bilmek gerekir. Ateş olsaydın, etin kadar toprak yakardın derken neyi kastediyorsun? “Ateş olsaydın, örümcek kadar toprak yakardın” sözü, diğer kişiyi küçümsemek için kullanılır. Başka bir deyişle, ne kadar fırsatın olursa olsun, kapasiten sınırlıdır.